Sinds de oprichting van Flanders Space wordt er een jaarlijks terugkerende oproep Space Labs gepubliceerd door VLAIO. Space Lab projecten zijn haalbaarheidsstudies of demonstraties waarbij Flanders Space leden hun producten en diensten kunnen inzetten in nieuwe toepassingen die zij samen ontwikkelen met ondernemingen die vragende partij zijn voor die nieuwe toepassing, hetzij als onderdeel van een nieuw product of dienst, hetzij om operationele redenen.
De Space Labs bieden een unieke opportuniteit om ruimtevaartactoren te laten samenwerken met niet-ruimtevaartactoren – bedrijven die nog onbekend zijn met de talrijke mogelijkheden van ruimtevaarttechnologieën als satellietcommunicatie, navigatie en aardobservatie. Vaak gaat het om het gebruik van data die in de ruimtevaartsector gegenereerd worden, bv met aardobservatie satellieten.
Het interdisciplinair karakter van de Space Labs is een meerwaarde voor beide actoren: de vraagzijde die de ruimtevaartsector en haar technologieën nog niet kent, en de aanbodzijde die nieuwe markten leert kennen. Voor de oproep van 2024 werd de maximale subsidie per project vastgelegd op € 255 000. Voor KMO’s, in het bijzonder voor starters bieden de Space Lab projecten een kans tot aansluiting in het ruimtevaart ecosysteem met het bijkomende voordeel dat het projectwerk voor 80% bij de start gefinancierd wordt.
Meer informatie kan gevonden worden in de oproep tot Space Labs van VLAIO. De roze knop ‘aanvragen’ dien je te gebruiken voor de eigenlijke indiening. Die knop is operationeel tussen 01/06/2024 en 15/09/2024 (12 PM).
Wie interesse heeft om een Space Lab voorstel te schrijven, kan bij Flanders Space een project pitch template aanvragen (bij de schrijver van dit artikel of klik op de ‘contact’ knop). Kandidaten die ons voor 15 mei 2024 een ingevulde pitch template bezorgen, krijgen nuttige feedback over hun voorstel en maximaliseren zo hun kansen bij het indienen van het finale voorstel (voor 15 september 2024).
Van bedrijven die samen met hun consortiumleden een Space Lab project toegekend krijgen, wordt verwacht dat zij minstens voor de looptijd van het project lid worden van Flanders Space.
Getuigenis van Véronique De Laet, project manager van Space Lab ‘Bi-Night Flanders’ bij GIM: (oproep 2023)
“Dankzij de Space Labs kunnen we onze expertise verder uitbouwen in het zeer snel evoluerend domein van GeoAI en satellietsensoren. Bovendien biedt het ook de mogelijkheid om te groeien en versneld naar de markt te gaan met oplossingen voor belangrijke maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering en energie-optimalisatie. Zo zijn we met nutsbedrijven en lokale overheden aan de slag gegaan om aan de hand van orthofoto’s en satellietbeelden AI-modellen te ontwikkelen om landbedekking en publieke verlichting in kaart te brengen. De korte doorlooptijd, het expertisenetwerk waarop je kan terugvallen alsook de ondersteuning vanuit VRI/ Flanders Space zijn voor ons een belangrijke steun geweest.”
Afbeelding: ‘Copernicus CO2 Monitoring Mission’ van ESA/Mlabspace
Leave a Reply
Your email is safe with us.