Universiteit & onderzoeksinstelling
De KU Leuven brengt fundamentele en toegepaste onderzoeksactiviteiten samen in haar LASA-centrum (Leuvens onderzoekscentrum voor Aero & space Science, technology & Applications).
Onderzoeksthema’s op het gebied van sterrenkunde omvatten asteroseismologie, de studie van stellaire evolutie en kosmologie. Instrumenten zijn de 1,2 m Mercator-telescoop (La Palma) en de Herschel-, ISO- en CoRoT-wetenschapssatellieten. In de plasma-astrofysica worden magnetohydrodynamicamodellen ontwikkeld voor toepassing in ruimteweeronderzoek.
De omgeving van microzwaartekracht wordt ook gebruikt om fysische processen in vloeibare en vaste fase te bestuderen, en bij de ontwikkeling van nieuwe materialen. Het effect van microzwaartekracht op het cardiovasculaire systeem van astronauten en hun autonome controle wordt bestudeerd.
Foto’s gemaakt door aardobservatiesatellieten worden gebruikt ter ondersteuning van de validatie en verfijning van numerieke analysemodellen voor vegetatiesystemen, landbouwontwikkeling en bosevolutie.
Ruimtevaarttechnologie is een belangrijke drijfveer voor innovatie in de ingenieursfaculteit: systems engineering, structurele trillingen, lichtgewicht materialen, antenneontwerp en -telecommunicatie, robotica, precisie-engineering, aandrijfsystemen, productietechnologie, …
In het onderwijs biedt de KU Leuven postdoctorale masteropleidingen in Ruimtestudies en initiële masteropleidingen in sterrenkunde, ruimtevaarttechnologie en aardobservatie. Ph.D. programma’s zijn ook beschikbaar.