Celestia Antwerp, een toonaangevende Europese speler in satellietcommunicatie in het grondsegment, viert in 2022 60 jaar ruimtetechnologie.
Sinds de oprichting in Antwerpen (België) in 1962, loopt het bedrijf voorop op het gebied van innovatie in grondsegmenttechnologie en is het betrokken geweest bij tal van primeurs in ruimtevaartactiviteiten.
Het zette zijn eerste stappen in de ruimtevaartindustrie in het begin van de jaren zestig als een divisie van de Bell Telephone Manufacturing Company, later bekend als Alcatel Bell, een in Antwerpen gevestigd bedrijf dat toebehoorde aan de Amerikaanse ITT Corporation.
Er begonnen toen net activiteiten op Europees niveau georganiseerd te worden, met de European Space Research Organisation (ESRO) en de European Launcher Development Organisation (ELDO); Bell ontwikkelde apparatuur voor het conditioneren van zonnepanelen en een op trailers gebaseerd besturings- en volgstation Down Range Guidance and Tracking Station (DRGS) voor de Europa A-draagraket.
Tussen 1962 en 1966 werkten wetenschappers van Bell aan één van de eerste grondstations die in Europa werden ontwikkeld. State-of-the-art technologie ontwikkeld door het bedrijf werd ingezet in het ELDO Gove Down Range Guidance and Telemetry Station gebouwd in Gulkula op het schiereiland Gove in het Northern Territory van Australië om het downrange-pad van raketten te volgen die werden gelanceerd vanaf het RAAF Woomera Range Complex in Zuid-Australië.
Met de oprichting van ESA in mei 1975 was België opnieuw een pioniersland met Belgisch ontwikkelde technologie die een belangrijke bijdrage leverde aan het succes van missies als Giotto en de Ariane draagraket. Bell bracht zijn bedrijf van onderaannemer naar hoofdaannemer en leverde elektrische grondondersteuningsapparatuur (EGSE) voor Spacelab; Tracking, Telemetry & Command (TTC) diensten voor het CNES S-band grondstation netwerk en vluchtapparatuur en payload EGSE voor Olympus. Het bedrijf verdiende een solide reputatie bij zowel institutionele klanten als in de commerciële satellietcommunicatiemarkt in het algemeen.
Fast forward naar het nieuwe millennium; ruimtetechnologie heeft operationele volwassenheid bereikt waarin de ruimtevaart iets van een commodity is geworden, met satelliet-tv, weersvoorspelling, rampenbeheer, navigatie en nog veel meer.
Het bedrijf is blijven groeien en heeft knowhow verworven, en trad in 1998 toe tot de Alcatel Space-groep en in 2005 tot Alcatel Alenia Space. In 2010 werd het onderdeel van OHB AG, toen het simpelweg bekend stond als Antwerp Space, voordat het grondsegment satellietcommunicatiedivisie eind 2019 werd overgenomen door de pan-Europese Celestia Technologies Group.
Het bedrijf ontwikkelt al meer dan vier decennia ontvangers met een hoge gegevenssnelheid en zijn Omnisat-modem voor satellietladinggegevens was baanbrekend toen het werd gelanceerd. Het blijft een belangrijk onderdeel van het huidige productportfolio.
Andere innovaties zijn de TT&C-modem IBB, die is geëvolueerd naar een virtuele IBB met nieuwe functies die voortdurend worden toegevoegd. Celestia Antwerp heeft ook een Sampler-platform gelanceerd dat voldoet aan de huidige vraag naar virtuele en cloudgebaseerde grondstations.
Recente mijlpalen zijn onder meer het succesvol leveren van de communicatienetwerken ter ondersteuning van de werking van het Galileo-systeem; het leveren van EGSE van het Columbus Lab van het ISS voor Europese bemande ruimtevluchten; het definiëren van de EGSE voor ESA’s Automated Transfer Vehicle welk deel uitmaakt van Europa’s ondersteuning van de ISS en de MPCV EGSE voor het Orion-programma, en het inzetten van een testsysteemteam voor het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van de Payload Data en TTC Special Check-Out Equipment voor Sitael voor de nieuwe generatie PLATiNO, volledig elektrisch multifunctioneel klein satellietplatform.
“Dit jaar vieren we zestig jaar ruimtetechnologie en een reis die ons heeft gebracht van vroege pioniers naar experts in satellietcommunicatie in het grondsegment, met een onovertroffen reputatie voor technische uitmuntendheid en innovatie”, zegt Guy Van Dijck, Managing Director van Celestia Antwerp.
“Het bedrijf zette zijn tanden in grondstationprojecten in de begindagen toen de gebruikte technologieën nog in de kinderschoenen stonden, en we zijn gegroeid in zowel statuur als expertise door uitgebreide kennis en capaciteit te hebben vergaard. We hebben aan missies en projecten samengewerkt met institutionele en commerciële partners over de hele wereld met een succesvolle staat van dienst van zes decennia.
“Vandaag is ons bedrijf een van de toonaangevende bedrijven in België die werken aan enkele van de meest prestigieuze, grootschalige grondstationintegratieprojecten in de industrie. Met sterke groeiambities en een visie op blijvend succes, kijken we ernaar uit om samen te werken met onze klanten, industriële partners en ons getalenteerde team om het volgende decennium net zo groot te maken als de laatste zes,” voegt hij eraan toe.
Meer informatie over Celestia Antwerp is te vinden op https://www.celestia-antwerp.be
Celestia Antwerp, Roderveldlaan 1 / bus 3, 2600 Berchem, België. Tel.: +32 3 303 94 50. info@celestia-antwerp.be
LinkedIn https://www.linkedin.com/company/celestia-antwerp-bv
Leave a Reply
Your email is safe with us.