De Arizona-regering wil de Belgische bijdrage aan de programma’s van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) de komende jaren met bijna 300 miljoen euro verminderen. De Vlaamse ruimtevaartindustrie uit hierover haar bezorgdheid en wijst erop dat zo de succesvolle groei van de sector een halt wordt toegeroepen. De beslissing gaat in tegen het toegenomen strategisch belang van ruimtevaart voor België en Europa. Ze miskent bovendien de vele voordelen die investeringen in ruimtevaart opleveren.
De Vlaamse ruimtevaartsector is de laatste jaren sterk gegroeid en is met 1 800 directe tewerkstellingsplaatsen en een omzet van bijna 400 miljoen euro een cruciale schakel in de uitbouw van een Vlaamse kennis- en innovatie economie. De beslissing van de federale regering om zwaar te knippen in de ESA -bijdrage dreigt de succesvolle groei van de sector een forse knauw te geven.
Stralingsharde elektronica, geavanceerde meetsensoren en zonnecellen, mini-satellieten zoals de PROBA, navigatie-, communicatie- en aardobservatietechnologie zijn enkele voorbeelden van domeinen waarin Vlaamse ruimtevaartactoren excelleren. Toonaangevende Europese ruimtevaartprojecten zoals de James Webb telescoop, het Internationaal Ruimtestation ISS, de verkenning van Mars, Jupiter en ons zonnestelsel en zelfs het redden van levens via de iPhone SOS-functionaliteit zouden zonder inbreng van Vlaamse innovatieve technologie niet mogelijk zijn.
Vlaanderen heeft die sterke posities mee te danken aan de investeringen van de federale overheid in de programma’s van ESA. Ze laten toe om onderzoeks- en ontwikkelingskosten van risicovolle technologie over meerdere jaren te spreiden. Dankzij ESA hebben Vlaamse ruimtevaartactoren een eigen niche uitgebouwd en innovatieve producten en diensten ontwikkeld die ook in andere sectoren zoals de scheepvaart, de landbouw, de mijnbouw, de ICT, enz. kunnen worden ingezet.
Een rondvraag van de sectorvereniging VRI bij haar leden wijst op enkele van de gevolgen: een verlies aan strategische autonomie voor kritieke elektronische systemen, geen verdere valorisatie van onderzoek in Vlaanderen, maar in het buitenland, de pioniersrol op het vlak van zeer laag vliegende satellieten uit handen moeten geven, de leidende positie in klimaatmonitoring opgeven, een verlies aan jobs tot de sluiting van beloftevolle Vlaamse startups omdat het wegvallen van de ESA-steun verhindert om andere financiering op te halen of nieuwe klanten te overtuigen.
Naast het verlies aan concurrentievermogen en leiderschap dreigt de beslissing ook gevolgen te hebben voor de strategische positionering van België en Europa op het vlak van veiligheid en defensie. Het belang van aardobservatiesatellieten en communicatienetwerken in de ruimte om crisissituaties het hoofd te bieden is de laatste jaren alleen maar toegenomen. Ruimtevaartcapaciteiten zijn essentieel voor de nationale veiligheid, economische veerkracht en technologische onafhankelijkheid ten aanzien van de Verenigde Staten of China en Vlaamse ruimtevaartactoren zijn goed geplaatst om dual use technologie die zich op het kruispunt van ruimtevaart en defensie bevindt te ontwikkelen.
“Ondanks de enorme voordelen en terugverdieneffecten van investeringen in ruimtevaart, wil de Arizona-coalitie de jarenlange inspanningen op dat vlak terugdraaien. VRI vindt dit onbegrijpelijk en vraagt aan de Regering om hierop terug te komen en een oplossing te vinden die de succesvolle groei van de Vlaamse ruimtevaartsector van de afgelopen jaren verder ondersteunt”, verduidelijkt Kris Vanderhauwaert, afgevaardigd bestuurder van VRI.
Contact:
Koen Puimege, Voorzitter (+32 498 79 66 90)
Kris Vanderhauwaert, Afgevaardigd bestuurder (+32 477 22 88 67)
Leave a Reply
Your email is safe with us.